Choroby dietozależne

Wiele chorób jest obecnie bardziej rozpowszechnionych niż wcześniej. Częściowo, można stwierdzić, że przyczyną jest pogorszenie jakości diety współczesnych ludzi. Zmniejszone zainteresowanie życiem domowym i poświęcenie większej ilości czasu życiu zawodowemu, to jedna z licznych przyczyn negatywnych zmian w naszym trybie życia. Nie mamy już czasu zastanowić się nad swoimi codziennymi nawykami żywieniowymi, nie mówiąc już o przyjmowaniu regularnych, dobrze skomponowanych posiłków albo gotowaniu dla siebie i rodziny. Niestety, wszystkie te zmiany skutkują dolegliwościami, z którymi borykają się miliony ludzi.

Wyróżnia się rozmaite czynniki powodujące powstawanie tak zwanych chorób dietozależnych, czyli takich, których geneza lub przebieg mogą być zależne od nawyków żywieniowych. Najczęstsze problemy, z którymi zmaga się cywilizacja zachodnioeuropejska, to: zwiększenie ilości tłuszczów zwierzęcych (nasyconych) w codziennym żywieniu, zwiększone spożycie produktów wysoko przetworzonych, jedzenie nadmiernej ilości białka i niedobór błonnika, a także zbyt częste sięganie po sól i cukier, zwane przez wielu „białą śmiercią”. Ponadto, jednym z czynników przyczyniających się do powstawania tak zwanych chorób dietozależnych, wyróżnianych przez lekarzy, jest dodatni bilans energetyczny diety. Oznacza to, że w codziennych posiłkach spożywamy więcej kalorii, niż jesteśmy w stanie spożytkować, co przyczynia się do tycia. Do tych wszystkich istotnych problemów dodać można nieregularny tryb życia (a co za tym idzie brak czasu lub chęci do regulowania częstotliwości i rozmiaru posiłków zgodnie z zaleceniami dietetyków).

Najpopularniejsze choroby dietozależne to dolegliwości takie jak otyłość, cukrzyca typu II, nowotwory, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, osteoporoza i próchnica. Wymienione jednostki chorobowe mogą być powodowane nieprawidłowo skomponowaną, niespełniającą potrzeb organizmu dietą. Dlatego jeśli zmagamy się lub podejrzewamy jedną z nich, oprócz konsultacji z odpowiednim lekarzem specjalistą warto spotkać się z dietetykiem, który przeanalizuje pod tym kątem nasze nawyki żywieniowe. Oczywiście, zasugerowane przez niego zmiany musimy sami wprowadzić w życie, co nie zawsze jest łatwe.

Otyłość i nadwaga to jedna z plag naszej cywilizacji. Te choroby zawsze wynikają z nadmiernego spożycia wysokokalorycznych pokarmów, to znaczy bilans energetyczny jest dodatni. Nieprzetworzone węglowodany (a więc niespożytkowane przez organizm kalorie) odkładają się w naszym ciele generując nadmierną ilość tkanki tłuszczowej. Choć gospodarka energią w organizmie może zależeć nie tylko od czynników środowiskowych, ale i od uwarunkowań genetycznych, biologicznych, a nawet psychicznych, należy zwrócić uwagę, że to właśnie przyczyny zależne od nas są wymieniane przez lekarzy jako najczęstsze. Zwiększone spożycie słodkich napojów i deserów czy wysokoprzetworzonych słonych przekąsek, w połączeniu z mało aktywnym trybem życia, siedzącą pracą i stronieniem od sportu, przyczyniają się do wzrostu częstotliwości zachorowań. Warto pamiętać, że otyłość czy nadwaga nie są jedynie problemem estetycznym, ale groźną chorobą, mogącą prowadzić do poważnych konsekwencji w postaci chorób serca, zaburzeń ruchu, nowotworów czy marskości wątroby. Jedyną skuteczną metodą leczenia otyłości są poprawa diety i zwiększenie aktywności fizycznej.

Jest to tylko jedna z dolegliwości, których powstawaniu możemy zapobiec zmieniając lub korygując nasze nawyki żywieniowe i styl życia. Należy pamiętać, że prawidłowa dieta to taka, która obfituje w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, nie jest natomiast przeciążona codziennym spożywaniem mięsa i nabiału, które są ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Najważniejsza jest tu różnorodność i regularne spożywanie posiłków.

Parodontax płyn

Zostaw komentarz